Η Κρίση στα ΜΜΕ · New Media · Old Media

Το Τέλος των Παλαιών Μέσων

Η απαξίωση των Παλαιών Μέσων (εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών) κορυφώνεται. Κυκλοφορίες και τηλεθεάσεις κατρακυλούν πλέον ανεξέλεγκτες καθώς ο κόσμος και κυρίως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στους «δεινοσαύρους» της ενημέρωσης.

«Συνεχής (είναι) υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύνης εξακολουθεί να καταγράφεται και για τις Εφημερίδες, αλλά και για την ήδη υπονομευμένη Τηλεόραση, η κοινωνική αποδοχή της οποίας βρίσκεται στο ναδίρ και συμβαδίζει απολύτως με εκείνη των πολιτικών κομμάτων» γράφει ο Γιάννης Μαυρής.

Ακόμη και οι αθλητικές εφημερίδες βλέπουν το κοινό τους να απομακρύνεται.

Η εισβολή νέων «εκδοτών» έχει επιδεινώσει την κατάσταση στα παλιά, παραδοσιακά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή «όλες οι έρευνες το τελευταίο διάστημα πιστοποιούν πως η παραδοσιακή τηλεόραση υποχωρεί με αλματώδεις ρυθμούς μπροστά στην επέλαση της «κινητής τηλεόρασης»».

Το οικοδόμημα καταρρέει και μόνο τα «συρματάκια» της διαπλοκής το συγκρατούν ακόμη μισο-όρθιο.

Ουσιαστικά οι εφημερίδες έχουν πάψει να υπάρχουν για το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων. Ούτε τις αγοράζουν ούτε τις διαβάζουν εδώ και καιρό. Ολες τους αιμορραγούν οικονομικά χωρίς ελπίδα ανάκαμψης. Το χαρτί έχει πεθάνει. Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο.

Το χειρότερο είναι ότι καθημερινά βουλιάζει η αξιοπιστία της ενημέρωσης, συνολικά, συμπαρασύροντας έτσι ΚΑΙ τα Νέα Μέσα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση του #Luxleaks που θάφτηκε από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ΜΜΕ ενώ όσοι έκαναν κάποια αναφορά δεν έγραψαν λέξη για την εμπλοκή ελληνικών εταιρειών. Ανάλογη είναι η στάση όλων των παλαιών ΜΜΕ απέναντι στον τζόγο. Τα λεφτά είναι πολλά για να επιτραπεί η δημοσιογραφική έρευνα σε αυτόν τον χώρο.

Μόνο μία ελπίδα υπάρχει κι αυτή αμυδρή. Την εξέφρασαν δύο ανοιχτές επιστολές/άρθρα των ημερών. Η μία από τον Κώστα Εφήμερο του The Press Project και το άλλο από τον Νίκο Φελέκη του Matrix24.

Και τα δύο κείμενα καλούν τους «μικρούς» των ΜΜΕ να πάρουν το τιμόνι της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας στα χέρια τους. Είναι η ώρα!

Advertisements

One thought on “Το Τέλος των Παλαιών Μέσων

  1. Παράθεμα: PRESS-LIBERTY

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s